header1.jpg

Bekkenpijn

Oefentherapie Cesar bij bekkenpijn (vroeger vaak ook benoemd als bekkeninstabiliteit of als symfysiolyse) is bedoeld voor mensen met klachten als gevolg van functiestoornissen van de bekkenring (bekkengewrichten, lage rug en heupen). Bekkenpijn ontstaat vaak tijdens de zwangerschap of (soms) tijdens de bevalling. Hoewel het incidenteel ook door een ongeval of sportblessure kan ontstaan.

Tijdens de zwangerschap wordt o.a. het bekken beweeglijker (mobieler) onder invloed van het zwangerschapshormoon relaxine. Dit is een heel natuurlijk en nuttig mechanisme om de geboorte te vergemakkelijken. Niet elke zwangere vrouw ondervindt hier hinder van. Echter in combinatie met verkeerde houdingen en bewegingen en het (tijdelijk) niet kunnen aanspannen van bepaalde spieren kan dit een blokkering van (vaak) één SI-gewricht veroorzaken, waardoor pijnklachten in de onderrug, het bekkengebied, de schaamstreek, het stuitje, de heupen, de billen en benen kunnen ontstaan.

Soms openbaren de klachten zich pas jaren later. Dit doet zich voor wanneer iemand jarenlang een balans heeft weten te behouden tussen wat zij deed en wat zij aankon (belasting en belastbaarheid). Als deze balans verstoord wordt, kunnen de klachten zich presenteren. Echter het ontstaansmoment ligt jaren eerder.

Wat is oefentherapie Cesar bij bekkenpijn?

Bij klachten die ontstaan zijn door functiestoornissen van de bekkenring kan oefentherapie Cesar uitkomst bieden. Wij werken volgens de methode van Cecile Röst. Veelal zijn enkele therapiesessies al voldoende voor een optimaal resultaat. Klik Hier voor een filmpje over wat een bekkenoefentherapeut doet. Tijdens de zwangerschap en de eerste zes weken na de bevalling bestaat de behandeling uit het herstel van symmetrie in beide SI-gewrichten en stabiliseren, naast het naleven van de gegeven leefregels en adviezen voor het algemeen dagelijks leven, lichte oefentherapie gericht op het verbeteren van het bewegingsgevoel en de bewustwording, ontspannen en zo nodig versterken van bekkenbodem. Ook versterking van de schuine en dwarse buikspieren, bilspieren en rugspieren, het leren omgaan met de klachten en zo nodig het dragen van een bekkenband komen aan de orde. Vanaf zes weken na de bevalling wordt de oefentherapie geïntensiveerd en meer gericht op het hervatten van dagelijkse bezigheden (ook bijv. Houdingen bij het verzorgen van de baby) en sport.

“Bedankt Melissa voor de zeer goede begeleiding en luisterend oor, dit had ik nodig. De fijne behandelingen hebben mij erg geholpen om mij om te leren gaan met mijn klachten!” – vrouw, 45 jaar, chronische pijnklachten.

GHC de Nije Veste

Oranjelaan 104